கருங்கோழி
என்பது உள்ளும் புறமும் எல்லா பாகங்களும் கருப்பாக இருக்கும் ஒரு
கோழிவகை...இவை இந்திய மத்தியப் பிரதேச மாநிலக் காடுகளில் வளரும் நோய்
எதிர்ப்பு சக்தி மிக்க, "கடக்நாத்' என்றழைக்கப்படும்
கோழியினமாகும்...இக்கோழிகளின் இறைச்சி கருப்பாக இருப்பதால், இது பிளாக்
மீட் சிக்கன், காலாமாசி என்றும் அழைக்கப்படுகிறது... தமிழ்நாட்டில் சேலம்
மாவட்டம் ஓமலூரிலும், வேலூரிலும் பண்ணை அமைத்து
வளர்க்கப்படுகின்றன...இக்கோழியி ன்
இறைச்சி, ருசியாகவும், மணமாகவும் இருப்பதுடன், மருத்துவ குணமும்
கொண்டது... இக்கோழி இறைச்சியை அதிக நாள்பட்ட நோய்களுக்கு மருந்தாகப் பயன்
படுத்துகின்றனர்... ஓமியோபதி மருத்துவத்தில், நரம்புத் தளர்ச்சி
உள்ளவர்களுக்கு, கருங்கோழி இறைச்சியை சாப்பிட பரிந்துரைக்கின்றனர்...
இக்கோழி இறைச்சி, 25 சதவிதம் அளவுக்கு புரதச்சத்து கொண்டுள்ளது...
கொலஸ்ட்ரால், 0.73 -1.05 சதவீதம் மட்டுமே உள்ளதால் இந்த இறைச்சியை இரத்த
கொதிப்பு, இதய நோய் பாதிப்புக்கு உள்ளாகி இருப்பவர்கள் நன்றாகச்
சாப்பிடலாம்... இறைச்சியில் அதிகமான அமினோ அமிலங்களும், மனிதர்களுக்குத்
தேவையான ஹார்மோன் சத்துக்களும் உள்ளன...மத்தியப் பிரதேசம்,
மகாராஷ்ட்ரா,தில்லி போன்ற வடமாநிலத்து மக்கள் இக்கோழிகளின் இறைச்சி,
ஆண்களுக்கு ஆண்மைத் தன்மையை அதிகரிப்பதோடு, வயாக்ரா மாத்திரை போல்
விந்தணுக்களின் வீரியத்தையும் அதிகரிக்கும் என நம்புகின்றனர்.. மைசூரில்
செயல்படும் உணவு ஆராய்ச்சிக் கழகம், கருங்கோழி இறைச்சி இதய நோயாளிகளுக்கு
மிகவும் நன்மை தரக் கூடியது என, சான்றளித்துள்ளது...சீன நாட்டின்
மருத்துவத்திலும், உணவிலும்கூட இந்தக் கருங்கோழிகள் சிறப்பாகப்
பயன்படுத்தப்படுகின்றன.
Nativity
One such breed is the Kalamasi or Kadaknath fowl breed that is native of Bhil and Bhila tribal regions in Madhya Pradesh.
The birds are jet black in colour and reared mainly for their meat,
which is also black in colour but softer than that of other desi birds.
“A survey programme conducted by the Jhabhua Krishi Vigyan Kendra some
years back threw light on the alarming fact that the breed is slowly
becoming extinct and only a few hundreds are left. Through the National
Agriculture Innovation Project (NAIP) of the Indian Council of
Agricultural Research (ICAR) under Rajamata Vijayaraje Scindia
Agricultural University,
Gwalior, attempts were made to revive the breed and today nearly several
hundred tribal beneficiaries are rearing this breed,” says Dr.
I.S.Tomar, Programme Coordinator, Krishi Vigyan Kendra, near Rajgarh
Naka, Jhabua, Madhya Pradesh. The birds are robust by nature and can
tolerate extremes of climate.
They can be reared quite easily and there is no need for any special
attention or round the clock care for them. They thrive well in a
minimal management system and are good scavengers. As a result, feed
cost gets considerably reduced. They can be housed in large bamboo
baskets or inside store rooms.
Grow fast
Both the cockerels and hens grow quite fast and the hens start laying
eggs from sixth month of age onwards. In a year a single hen lays 80-120
eggs.
Kadaknath birds are poor brooders. They do not hatch their eggs.
Therefore the tribals use other desi hens to hatch the eggs. The desi
hen is placed on the eggs kept in a bamboo basket lined with dry straw
or grass to provide a cushioning effect. This traditional practice is
being encouraged to propagate this breed through natural means and
ensure availability of chicks in the villages.
Good price
“The birds command a good price in the market. A four month bird is sold
for Rs, 600-800 and a one year old bird above Rs. 600 (other desi
varities fetch Rs. 100-150).The eggs are sold at Rs.10-12.
The dark black meat is considered a delicacy by the tribals. Both the
eggs and meat are a low source of fat (3-5 per cent) and high source of
protein (25-40 per
cent),” says Dr.Tomar.
The NAIP initially started a pilot project with only 10 poultry houses
each with 100 birds and named it as Kadaknath Murgi Palan Samooh Jhayda.
Presently around 500 poultry units are functioning at Jhabhua with
active support from Gramin vikas trust and Integrated watershed
management programme in Jhansi.
“The tribal beneficiaries rearing this breed are today able to get an
income of Rs.80,000-90,000 a year. This has encouraged many people to
remain in their lands and continue farming operations in their fields
also. In a way this bird has been able to check migration of families
from their land in search of work,” says Dr. Tomar.
Hatching unit
A hatching unit has been established at a cost of Rs. 40 lakhs to
increase the availability of this breed to other interested growers.
All the growers have been trained on scientific management of this
breed, balanced feed, health management and marketing. Timely
vaccinations have been administered by specialists and deworming at
periodical intervals is also being done.
By adopting such measures they have succeeded in bringing down the mortality of the bird from 50 per cent to 10-12 per cent.
The birds attain a body weight of 1.5 kg in 105- 120 days. This
sustainable system of livelihood through Kadaknath rearing has been well
recognised by the district administration of Jhabua and the Kadaknath
Murgi Palan Samooh Jhayda and awarded a certificate of appreciation by
the district administration.
For more information readers can contact Dr. I.S. Tomar, Programme
Coordinator, Krishi Vigyan Kendra, Near Rajgarh Naka, Jhabua-457661,
Madhya Pradesh, phone: 07392-244367,mobile: 09425188028
No comments:
Post a Comment